logarytmy
razor: Czy na maturze mogę korzystać z zależności alogbc = clogba czy muszę to udowadniać?
21 kwi 21:09
ZKS:
Możesz ale jeżeli potrafisz udowodnić to przecież Ci to nawet minuty nie zajmie.
21 kwi 21:18
kyrtap : możecie to wyprowadzić bo mnie to zaciekawiło ?
21 kwi 21:58
zombi: | | logac | | 1 | |
alogbc = a |
| = (alogac) |
| = (alogac)logba = |
| | logab | | logab | |
c
logba
21 kwi 22:01
zombi: Te ułamki to wszystko w potęgach jest.
21 kwi 22:02
kyrtap : dziękować
21 kwi 22:05
Eta:
Można też tak:
logbc=x ⇒ c=bx
L=ax , P=(bx)logba= blogbax=ax=L
21 kwi 23:03
pigor: ..., lub dowód nie wprost przypuśćmy, że L ≠ P, to logarytmując
obustronnie logarytmem o podstawie b;
log
bL ≠ log
bP ⇒ log
ba
logbc ≠ log
bc
logba ⇒
⇒ log
bc* log
ba = log
ba* log
bc = const. a więc nieprawda. że ...

c.n.w.
22 kwi 01:22
Eta:
"ad absurdum"
22 kwi 01:31