Obliczanie delty-pierwiastek
Bardock: Witam! Proszę o pomoc w obliczeniu delty, ponieważ natrafiłem na problem podczas
przekształcania postaci ogólnej funkcji kwadratowej na postać kanoniczną.
P− wyszło mi dobrze, ale q nie bardzo i przypuszczam, że problem tkwi poniżej:
Δ= (−2√2)2 − 4* (−√2)* 3√2
Moje obliczenia dały mi wynik: 20√4
Wzór ogólny funkcji: f(x)= −√2 * (x+3) * (x−1)
Z góry dziękuję za pomoc.
21 kwi 20:56
ZKZ: Podales wzor w postaci iloczynowej a nie ogolnej
21 kwi 21:03
zajączek wielkanocny:
(−2√2)2 = 8, −4*(−√2)*3√2 = 12, 8 + 12 = 20
21 kwi 21:32
Mila:

Nie musisz liczyć delty, gdy masz postać iloczynową.
| | x1+x2 | | −3+1 | |
xw= |
| = |
| =−1 (oś symetrii paraboli) |
| | 2 | | 2 | |
y
w=−
√2*(−1+3)*(−1−1)=−
√2*(−4)=4
√2
postać kanoniczna:
f(x)=−
√2*(x+1)
2+4
√2
21 kwi 21:57
Bardock: Dziękuję za odpowiedzi, czyli w postaci iloczynowej mogłem od razu wykorzystać miejsca zerowe.
Zastanawiałem się nad tym, ale pewien nie byłem. Dziękuję Mila.
Zajączku wielkanocny, a możesz mi powiedzieć jak Ci wyszło: −4*(−√2)*3√2 = 12?
Gdzieś popełniam błąd, w takim razie: 4√2* 3√2 =12√4= 12*2= 24?
Dziękuję za odpowiedź.
22 kwi 19:04
Bardock: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wyszło 12 lub rozpisać to bardziej "łopatologicznie"?
−4*(−√2)*3√2 = 12
Przeszukałem działania na pierwiastkach i próbowałem na różne sposoby, ale bezskutecznie.
25 kwi 20:27