Oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych
Janusz: Oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 8.
Podchwyciłem pewien sposób na internecie i jestem ciekawy czy tutaj też się sprawdzi.
Rozpiszmy najpierw odpowiednie iloczyny cyfr:
1*8
2*4
2*2*2
W pierwszych dwóch przypadkach pierwszą cyfrę możemy umieścić na 8 miejscach, drugą natomiast
na 7.
8*7=56
co daje nam w efekcie: 56+56=112.
Teraz zajmiemy się tym przykładem:
| | 8 | | 8*7*6*5! | |
możemy wybrać na ( |
| )(bez kreski ułamkowej)= |
| =56 |
| | 3 | | 3!*5! | |
112+56=168
czy to wszystko się zgadza
Draghan: Nie, nie zgadza się.
Przypadki wypisane poprawnie, ale rozumowanie leży.
1. 8 1 1 1 1 1 1 1
Musisz mieć cyfrę
8 i siedem jedynek. Kiedy wybierzesz miejsce dla ósemki, więcej nic nie
liczysz, ponieważ resztę bezwzględnie zajmują jedynki.
Tak więc tę kombinację cyfr możesz zapisać na
a = 8 sposobów.
2. 4 2 1 1 1 1 1 1
Masz 2 charakterystyczne cyfry do rozmieszczenia. Na cyfrę
4 masz
8 miejsc, na cyfrę
2 zostaje Ci
7 miejsc, resztę zajmują jedynki − dla jedynek nic nie liczysz, bo tak
czy siak one muszą zająć resztę wolnych miejsc.
Tak więc tę kombinację cyfr możesz zapisać na
b = 8*4 = 56 sposobów.
3. 2 2 2 1 1 1 1 1
Tutaj jest nieco inaczej. Masz jedną charakterystyczną cyfrę
2, ale w trzech sztukach.
| | | |
Możesz umieścić je na | sposobów, ponieważ wybierasz dla nich 3 miejsca, spośród 8. |
| | |
Resztę zajmują jedynki.
| | | | 8! | | 6*7*8 | |
c = | = |
| = |
| = 56 sposobów. |
| | | 3!*5! | | 6 | |
Wszystkich liczb, spełniających warunki zadania jest a+b+c = 120.