Wykaż że
Bartek: Wiadomo że sinα = √55 i α ϵ (0,π2), oraz że cosB = 3√1010 i B ϵ (o,
π2).
Wykaż że α + B = π4
21 kwi 19:11
Eta:
Dla α,β∊(0,π/2)
| | √5 | | 2√5 | | 3√10 | | √10 | |
sinα= |
| to cosα= |
| , cosβ= |
| to sinβ= |
| |
| | 5 | | 5 | | 10 | | 10 | |
sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ=......... dokończ
| | π | |
i otrzymasz tezę α+β=45o= |
| |
| | 4 | |
21 kwi 19:43
razor: sin(α+β) = sinαcosβ + sinβcosα
Oblicz to czego nie masz, czyli sinβ i cosα, podstaw to do wzoru i wyciągnij wnioski
21 kwi 19:43
razor: spóźniłem się :<
21 kwi 19:44
Bartek: wielkie dzięki
21 kwi 19:53