21 kwi 17:06
Godzio:
Wg mnie poprawna z małym zastrzeżeniem. W punkcie (1,0) powinno być niezamalowane kółeczko.
21 kwi 17:29
Piotr 10: | | 1 | |
Ale dlaczego tam jest |
| , nie przesuwamy wykresu wzdluz osi OX |
| | 2 | |
21 kwi 17:30
Piotr 10: Mamy podstawowy wykres funkcji y=3x, robie teraz WbOY, czyli mam teraz 3IxI i teraz
wykres powinien iść w górę
21 kwi 17:32
Godzio:

Owszem, przesuwamy
| | 1 | |
Na początku mamy dany punkt ( |
| ,3). No dobra, załóżmy po Twojemu, że przesuwamy do góry |
| | 2 | |
wtedy mamy:
y = 3
x + b
Podstawiając nasz punkt
3 =
√3 + b
b = 3 −
√3
y = 3
x + 3 −
√3
Przy przesunięciu w lewo mamy
y = 3
x + 1/2
Teraz popatrz na punkt przecięcia się z osią OX, która funkcja zgadza się z nim ? ( < 2 )
21 kwi 17:38
Godzio:
Tfu, z osią OY oczywiście
21 kwi 17:38
Piotr 10: kolor rozowy
21 kwi 17:40
Godzio: A różowy to przesunięcie w lewo, a nie do góry
21 kwi 17:40
Godzio:
Jasne już czy dalej nie?
21 kwi 17:41
Piotr 10: Jasne juz, eh ale skomplikowane zadanie dzięki
21 kwi 17:43
Godzio:
Może nie skomplikowane, ale z pułapką, bo reszta to zwykłe UWAŻNE liczenie

Trzeba uważać na
takie rzeczy bo na tym można stracić nieświadomie punkty
21 kwi 17:46
Piotr 10: No wlasnie, sam juz nie wiedzialem co i jak , bo z mojego sposobu przeciecie z osia pionowa
byla ponad 2 a na rysunku w arkuszu bylo ponizej 2
Dzięki jeszcze raz
21 kwi 17:50
Mila:

Ja rysowałabym tak :
y=3
x→S
OY dla x≥0)→y=3
|x|
sprawdzam:
3
|(1/2)|=
√3 nie pasuje
y=3
|x|+(1/2) przesunięcie w lewo
sprawdzam
3
|(1/2)|+(1/2)=3⇒
f(x) =3
|x|+12
21 kwi 20:47