ciai geometryczne
uroboros: w skonczonym ciagu geometrycznym dwa ostatnie wyrazy sa rowne o
dpowoednio an−1 = 25/32 , an=25/64, suma wszystkich wyrazow tego ciagu to 199 39/64 ,
wyznacz a1
q=1/2
21 kwi 17:06
uroboros: ...
21 kwi 18:02
ICSP: Jak zapewne wiesz :
a
n = a
1 * q
n−1
mnożąc stronami przez q
a
n * q = a
1 * q
n
dzieląc przez a
1
Podstawiamy to do wzoru na sumę i dostajemy :
| | a1 − an*q | | a1 − an * q | |
= a1 * |
| = |
| |
| | a1(1 − q) | | 1 − q | |
Ostatecznie :
Wystarczy podstawić i wyliczyć a
1.
21 kwi 18:06
uroboros: pidstawiam i wychodzi mi ponad 399. a wedlug odp 100
21 kwi 18:59
5-latek: liczylem i wychodzi 100 tylko ostani wzor trzeba przeksztalcic tak
S
n(1−q)=a
1−a
n*q
S
n(1−q)+a
n*q=a
1
21 kwi 20:24