kąt między sąsiednimi krawędziami bocznymi
niz: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równy k.
b)Wyznacz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi krawędziami bocznymi tego ostrosłupa. Oblicz
miarę tego kąta dla k=√3.
c) Wykaż, że cosα=−1/k2, gdzie α jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
odp b: cosα=(k2−1)/(k2+1) , α=60
21 kwi 16:52
dero2005:
l
2 = h
s2 + (
a2)
2
l = a
a
2 = 2l
2 − 2l
2cosβ
a
2 = 2a
2 − 2a
2cosβ
β = 60
o
____________________
x*l = a*h
s
d = a
√2
d
2 = 2x
2 − 2x
2cosα
2a
2 = 2(
a√32)
2 − 2(
a√32)
2cosα
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cosα = − |
| = − |
| = − |
| |
| | 3 | | (√3)2 | | k2 | |
21 kwi 20:07