aa
Hugo: log5
2−log
25
Jak to rozpisać
21 kwi 14:43
Eta:
2log5−log5 *log5 = log5(2−log5)
21 kwi 14:46
Hugo: 
ETA <3
..
...
bo mam zadanie:
Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności x
4−2x
3+8x−16<0 Sprawdz czy liczby b=
log5
2−log
25. należą do zbioru A.
21 kwi 14:54
Hugo: i to tego...
(x
3+8)(x−2)<0
x=−2 v x = 2
xe (−2;2)
21 kwi 14:57
Hugo: Eto

I w kwesti tej nie równości czy to spełnia? prosze wytłumacz mi
21 kwi 14:57
Eta:
log5∊(0,1) to log5*(2−log5) ∊.....
21 kwi 15:02
Hugo: czyli skoro log5 e(0,1) to jest f. malejąca

czyli:
1<log5<0

jak mam to rozumieć
21 kwi 16:15
Hugo: .
21 kwi 16:32
Hugo: ze spelnia?
21 kwi 16:40
Eta:
b=log52−log25
(log5−1)2>0 ⇒ log25−2log5+1>0 ⇒ 0< 2log5−log25<1
zatem b∊(−2,2)
21 kwi 20:05