parametr m
b156: Oblicz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x 2 − (m + 2)x + m + 4 = 0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste x1,x 2 takie, że x1 2 +x2 2 =−m4 +m3 +15m2 −6m+12
delte mam m∊(−∞,−2√3) ∪ (2√3,∞)
ze wzorów viete wyszło mi
m4 − m3 −14m2 + 8m −16=0
i nie wiem co dalej
jakiś pomysł ?
21 kwi 12:53
b156: pomyłka
x2 − (m + 2)x + m + 4 = 0
21 kwi 12:53
razor: Jeżeli dobrze pamiętam to zadanie, to źle ci wyszło z wzorów viete'a

powinno wyjść równanie
dwukwadratowe.
21 kwi 12:55
razor: Jednak nie, pamięć mnie zawodzi

Jesteś pewien, że dobrze przepisałeś to zadanie?
21 kwi 13:02
razor: np. zamiast gdyby zamiast x
12 + x
22 bylo x
13 + x
23 to wyszloby ladnie
21 kwi 13:05
b156: tak jestem 100% pewien , przepisałem z kartki , niby to z matury rozszerzonej oke poznań 2014r
styczeń ale pewności nie mam
21 kwi 15:31
ICSP: błąd w zadaniu
21 kwi 15:33
Bogdan:
jest w arkuszu x13 + x23
21 kwi 15:49
b156: dziwne
21 kwi 16:38