123
Mycha: dane sa punkty a(1, 1) i b(1,5) znajdz taki punkt c na osi y aby trojkat abc byl trojkatem
prostokatnym o kacie prostym przy wierzcholku c
21 kwi 11:43
fx: Rysunek zrób.
21 kwi 12:22
5-latek:
21 kwi 12:26
Mycha: wiem jak to ma wygladac ale nie wiem jak wyznaczyc punkt
21 kwi 12:34
ICSP: a punkt C jakie będzie miał współrzędne?
Czy znasz którą z nich?
Czy potrafisz policzyć długości odcinków AC , BC , AB ?
Znasz jakieś twierdzenie dotyczące trójkąta prostokątnego wykorzystujące długości jego boków ?
21 kwi 13:41
Mycha: punkt C (0, y)
21 kwi 13:59
ICSP: a ja oznaczę C( 0 , y
c) aby było wiadomo czym jest ten y

Teraz długości boków AC , BC , AB poproszę
21 kwi 14:01
Dziadek Mróz:
|AC|2 + |BC|2 = |AB|2
|AB| = √(xB − xA)2 + (yB − yA)2
21 kwi 14:02
Mycha: wlasnie robie i wyszlo mi takie cos:
√(0−1)2+(yc−1)2 + √(0−1)2+(yc−5)2
21 kwi 14:09
Mycha: i potem wychodzi rownanie kwadratowe
21 kwi 14:09
ICSP: |AC| = ?
|BC| = ?
|AB| = ?
21 kwi 14:12
zombi: Swoją drogą, z wektorów chyba szybciej idzie.
Mamy wektory
AC
→ = [1; 1−y
c]
BC
→ = [1; 5−y
c]
Jeśli AC
→ ◯ BC
→ = 0 to wektory AC i BC są prostopadłe, więc mamy
1*1 + (1−y
c)(5−y
c) = 0
I wyznaczymy y
c, dla których będą prostopadłe.
To się chyba nazywa fachowo ortogonalność.
21 kwi 14:16
Mycha: wektorow to ja na podstawie nie ogarniam.: )
nie wiem jak wyciagnac pierwiastek z tych rownan kwadratowych..
21 kwi 18:56
fx: Korzystasz z własności:
√x2 = |x|
21 kwi 22:31
Mycha: ale mam tak:
√yc2−2yc+2 + √yc2−10yc+26 = 16
i nie wiem.......
22 kwi 17:43
Mila:

środek AB:
S=(1,3)
rysujesz okrąg ośrodku S i promieniu 2.
AB jest średnicą okręgu
∡AC
2B jest kątem wpisanym w okrąg opartym na średnicy, zatem jest prosty.
∡AC
1B jest kątem wpisanym w okrąg opartym na średnicy, zatem jest prosty.
(x−1)
2+(y−3)
2=4
x=0
(0−1)
2+(y−3)
2=4
(y−3)
2=3
y−3=
√3 lub y−3=−
√3
y=3+
√3 y=3−
√3
C
1=(0,3+
√3
C
2=(0,3−
√3)
22 kwi 21:04