aa
Hugo: równanie

Uzasadnij że równanie x
2 + log
43 = log
49
x nie ma rozwiązania
x
2 + log
43 − log
49
x = 0
x
2 + log
43 − 2x*log
43 = 0
Δ=(2*log
43)
2 − 4*log
43
4*log
423 − 4*log
43
4*log
43(log
43−1)
log
43 = 0 v log
43 = 1
I jak to dokończyć

tylko prosze jak do debila bym zrozumiał
21 kwi 11:39
Hugo: ?
21 kwi 12:03
ICSP: x2 − 2xlog4 3 + log4 3 = 0
Równanie kwadratowe nie będzie mieć rozwiązań gdy Δ < 0 i to właśnie trzeba pokazać.
Δ = 4 * (log4 3)2 − 4 * log4 3 = 4 * log4 3 (log4 3 − 1)
ale log4 3 > 0 oraz log4 3 − 1 < 0 zatem ich iloczyn jest < 0 Stąd
4 * log4 3 * (log4 3 − 1) < 0
c.n.p.
21 kwi 13:30