Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC| = 17 i |BC| = 10. Na boku AB leży punkt D t
kamczatka: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC| = 17 i |BC| = 10. Na boku AB leży punkt D taki, że |AD| :
|DB| = 3 : 4 oraz |DC| = 10. Oblicz pole trójkąta ABC.
Czemu mi to nie wychodzi za pomocą twierdzenia cosinusów ?
liczę tak:
172 = 49x2 + 100 − 140cosα
289 = 49x2 + 100 − 140xcosα
0= 49x2 − 189 − 140xcosα
robię gdzieś błąd czy się nie da za pomocą twierdzenia cosinusów obliczyć tego ?
21 kwi 10:51
bezendu:

h
2=10
2−(2x)
2
h
2=17
2−(5x)
2
21 kwi 11:02
kamczatka: tak wiem tym sposobem można, ale czy z twierdzenia cosinusów się nie da?
21 kwi 11:06
kamczatka: ?
21 kwi 21:19
bezendu:
i co Ci te cosinusy tu dadzą ?
21 kwi 21:20
kamczatka: jakbym miał wartość cosβ przy wierzchołku B to potem bym mógł obliczyć x'a
21 kwi 21:25
bezendu:
Ja to widzę tylko z pitagorasa. A po dwa tam masz x więc raczej nie.
21 kwi 21:27