Może mi ktoś powie gdzie robię błąd w pisemnym dzieleniu wielomianów jak i Heron
kamczatka: Może mi ktoś powie gdzie robię błąd w pisemnym dzieleniu wielomianów jak i Herona bo coś nie
idzie:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−m3 + 7m − 6 : m − 1
+m3 + m2
m(7 + m) − 6
− m(7 + m) + m + 7
m + 1
− m + 1
2
wychodzi reszta 2, a liczba 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu więc powinno wyjść zero.
Sposobem Herona mi wychodzi tak
−1 7 −6
1 −1 6 0
więc −m2+6 ale to też zły wynik chyba
21 kwi 09:19
Radek: −1 0 7 −6
−1 −1 6 0
Mi wyszło
−m2−m+6
21 kwi 09:53
Radek: Nie zapomnij o potędze drugiego stopnia, której nie ma i wpisujesz 0
21 kwi 09:55
Radek: I pierwiastkami będą liczby −3,1,2
21 kwi 09:57
kamczatka: ok dzięki to już wiem gdzie zrobiłem błąd w schemacie Hornera, a gdzie w dzieleniu pisemnym
zrobiłem błąd ?
21 kwi 09:57
Radek: Tego to Ci nie powiem bo samemu mi nie wychodziło w takim dzieleniu więc przeniosłem się na
Hornera.
21 kwi 10:10
Draghan: Nie wiem, co Ci nie wyszło w pisemnym, ale spójrz, jak powinno być i sobie porównaj

0m
2 dopisałem, żeby tu ładnie w słupkach wszystko było
(−m3 + 0m2 + 7m − 6):(m−1) = −m
2 − m + 6
+m
3 − 1m
2
__________
== −m
2 + 7m
+m
2 − 1m
_________
== 6m − 6
−6m + 6
_______
== ==
21 kwi 12:05
kamczatka: czemu w dzieleniu nie zmieniłeś znaku a zostawiłem −1m2 ?
21 kwi 14:28
kamczatka: zostawiłeś*
21 kwi 14:34
Draghan: Nie wiem, gdzie konkretnie. Ale chyba zaraz w pierwszej linijce obliczeń?
Spójrz, rozpiszę kroki:
1.
(−m3) :
(m−1) =
−m2 //dzielenie
2.
−m2 *
(m−1) =
−m3 + 1m2 //wymnożenie
3. −
(−m3 + 1m2) =
m3 − 1m2 //zmiana znaków
Czytelniej?
21 kwi 14:41
kamczatka: dobra dzięki już widzę
21 kwi 14:45
aa: 4x4+x3−x−4=0
30 mar 19:12
david: 3x4+x2−2x+5
11 kwi 20:48
xyz: −3x4+2x3+4:x−3
5 gru 21:59