aa
Hugo: wykaz ze a,b e(0;1) to log
ab+log
ba>=2
| | 1 | |
mozna zamienic logab + |
| >=2 ale to co da? |
| | logab | |
21 kwi 00:22
Mila:
Jeżeli wiesz z jakiego przedziału jest a i b to znasz znak wartości funkcji.
Łatwiej Ci będzie, jeśli zamienisz na log przy podstawie 2.
21 kwi 00:27
vega:
dla a,b∊(0,1) funkcja osiąga wartości dodatnie, więc możesz pomnożyć nierówność
przez logab
loga2b−2logab+1≥0 ⇒........
21 kwi 00:27
vega:
Echh.... spadam ....... wszędzie........
21 kwi 00:28
ICSP: a,b ∊ (0 ; 1) mamy log
a b > 0 stąd mamy
A
2 ≥ G
2
| |
| ≥ √loga b * 1/loga b = 1 |
| 2 | |
c.k.d.
21 kwi 00:29
Hugo: powiedzcie czemu mam to zle chyba ze dobrze:
| log2ab + 1 −2logab | |
| >=0 |
| logab | |
t:=log
ab
t= 1 v t=0
log
ab =1 ===>>> a
1=b => a=b
log
ab =0 =====>>> a
0=b => b=1
a=b=1
log
ab + {log
ba} >=2
log
11+log
11>=2
2>=2
TYLE ŻE Z ZAŁOŻENIA a=/=1
21 kwi 00:43
Hugo: pisałem to a wy mi odpowiadaliscie xdd
21 kwi 00:43
Hugo: Milo: to jest dla mnie zbyt ogólnikowe

i nie potrafie z tego wysnuć wniosków
vega: do tego doszedłem i dalej

ICSP: Ślęczę i nie rozumiem ale staram się i moze zaraz mi sie uda
A czy moze ktos poprawic mój sposób?
21 kwi 00:48
bezendu:
Weź kartkę przepisz tę nierówność i podnieś do kwadratu, następnie wykreśl to i przepisz od
końca.
21 kwi 00:50
Hugo: 
log
2ab + 2log
ablog
ba + log
2ba >=4
21 kwi 00:57
bezendu:
przecież nie dokończyłeś ? Dokończ,na końcu powinno być
(logab+logba)2≥0
21 kwi 01:00
ICSP: (loga b − logb a)2 ≥ 0
21 kwi 01:05
Hugo: troche cie rozumiem ale...
podnosimy do kwadratu:
log2ab + 2logab*logba + log2ba >=4
Odejmujemy 4
log22ab + 2logab*logba + log22ba −4>=0
I jak chcesz tę 4 sprowadzić do logab*logba ? Zeby złożyć potem do kwadratu
21 kwi 01:05
Hugo: ICSP

tez myslalem o minusie
21 kwi 01:06
ICSP: albo od razu rozpisać :
| | 1 | |
(loga b − |
| )2 ≥ 0 |
| | loga b | |
21 kwi 01:07
Hugo: czyli wdł was:
2log
ab*log
ba − 4 = −2log
ab*log
ba
⇔
4 = 4log
ab*log
ba
1=log
ab*log
ba
uprościcie

?
21 kwi 01:07
Hugo: ICSP gdzie sie podziała u cb " 2
2 (4) "
21 kwi 01:08
Hugo: racja
| | 1 | |
logab * logba = logab * |
| = 1 |
| | logab | |
21 kwi 01:10
Hugo: 
to bylo latwe
.
.
.
.
dz

!
21 kwi 01:11
Hugo: do ktorej siedzicie jak mozna spytac?
21 kwi 01:11
bezendu:
24 na dobę
21 kwi 16:56