reszta z dzielenia wielomianu
marność: Reszta z dzielenia wielomianu w(x)=3x4+ax3+bx2−8 przez dwumian x+1 jest równa reszcie z
dzielenia tego wielomianu przez dwumian x−2. oblicz współczynniki a i b, jeżeli liczba −2 jest
pierwiastkiem wielomianu.
Takie zadanko przyniósł mi zajączek. Próbowałam, nic nie wychodzi. Niby pierwiastki wymierne,
niby podane, że −2... pustka
20 kwi 23:57
razor: W(−1) = W(2)
W(−2) = 0
2 równania, dwie niewiadome, powinno wyjść
21 kwi 00:00
sushi_ gg6397228:
obie reszty są postaci P(x)= c
W(−1)= c
W(2)= c
W(−2)= 0
21 kwi 00:01
marność: dziękuję! banał
21 kwi 00:26