a
qu: ⎧ b2=ac
⎨ b+8=(a+c)/2
⎩ (b+8)2=a(c+64)
robie już 3 kartke i nic nie wychodzi
poproszę o wskazówkę
20 kwi 23:50
qu: jest to układ do zadania z ciągami jbc
20 kwi 23:50
bezendu:
Podaj treść
20 kwi 23:52
20 kwi 23:55
bezendu:
a,b,c ciąg geometryczny
a,b+8,c−ciąg arytmetyczny
a,b+8,c+64 ciąg geometryczny
b
2=ac
2(b+8)=a+c
(b+8)
2=a(c+64)
b
2=ac
2b+18=a+c
b
2+16b+64=ac+64a
ac+16b+64=ac+64a
16b+64=64a / :16
b+4=4a
b=4a−4
2(4a−4)+16=a+c
c=7a+8
b
2=ac
(4a−4)
2a(7a+8)
Rozwiąż to otrzymasz wynik
Ja też nie lubię wolę na literkach bez q i r

ale korzystaj z tej wersji 2b=a+c a nie
21 kwi 00:00
zombi: Weźmy równania
b
2 = ac
i
(b+8)
2 = a(c+64)
Drugie równanie przekształćmy do postaci
b
2 + 16b + 64 = ac + 64a
⇒
ac + 16b + 64 = ac + 64a
⇒
16(b+4) = 16*4a
⇒
b+4 = 4a
Weźmy teraz równanie
⇒
⇒
⇒
8a + 8 = a + c ⇒
7a+8 = c ⇒
7a+8=c
Z
b+4=4a mamy
b=4a−4
Niebieskie równanka podstawiamy do
b
2 = ac, czyli
(4a−4)2 = a*
7a+8
Nie liczyłem dalej, ale powinno wyjść
21 kwi 00:04
zombi: WYBACZ BEZENDU NIE WIDZIAŁEM TWOJEGO WPISU
21 kwi 00:04
bezendu:
zombie jednak wybieram to co Ty

a do rozwiązanie to takie samo jak moje
21 kwi 00:12
zombi: I dobrze, matma jest super!
21 kwi 00:14
bezendu:
Tylko, jak słabo pójdzie to najwyżej za rok wtedy sobie przez rok ogarnę planimetrię
21 kwi 00:16
qu: elegancko mi to zrobiliście
Dzięki
21 kwi 00:17
bezendu:
Ta maturka 2012 to była do napisana na 100%
21 kwi 00:18
qu: jak sam robiłem to doszedłem do
b2=4a−4 i dalej stanąłem
nie wpadłbym na to żeby 8 rozbić na pół
21 kwi 00:19
qu: jak dla mnie to 2013 była łatwiejsza (wczoraj robiłem
21 kwi 00:20
bezendu:
w 2013 bryła dla mnie była trudna.
21 kwi 00:20
qu: policzyłem do końca wyszło jak trzeba.
21 kwi 00:35
qu: a co do sposobu na stronie
dlaczego tylko 2 założenia skoro są 3 ciągi ?
21 kwi 00:36
zombi: Bo zamienili a,b,c na a,aq,aq2 i z trzech niewiadomych zrobiły się dwie, a co za tym idzie z
trzech równań dwa. Oczywiście mogłyby być trzy równania, ale jedno z nich, a mianowicie b2=ac
byłoby masłem maślanym, ponieważ
(aq)2 = a*aq2 i to jest pewne.
21 kwi 01:17
qu: dziękować
21 kwi 10:16