oblicz granice ciagu
jmzzz: no elo
licze sobie granice, prościzna i mam przykład:
an=1+2+3+...+2n/n2+1
No i niby prościzna, wychodzi mi tutaj jeden, ale w odpowiedziach jest ewidentnie, że dwa i mi
sie cos nie zgadza. Pierdyliard przykladów z granicą niewłaściwą jest zgodna z odpowiedziami,
tylko to jedno i nie wiem czemu niby ma to się równać 2, jak ewidetnie mi jedynka wychodzi.
20 kwi 23:34
Godzio:
Błąd w odpowiedzi, granica jest równa 1
20 kwi 23:39
zombi: | | 2n+1 | |
1+2+3+...+2n = |
| *2n = (2n+1)n |
| | 2 | |
| | (2n+1)n | | 2n2+n | |
lim |
| = lim |
| = |
| | n2+1 | | n2+1 | |
20 kwi 23:45
ICSP: | | (2n + 1) * 2n | |
= |
| −> 2 |
| | 2 * (n2 + 1) | |
20 kwi 23:46
jmzzz: zombi, jakie niby 2n+1/2*2n?

Podstawienie pod wzór to powinno być 2n+1/2*n
n sie w tym przypadku nie zmienia, zawsze jest n w tym rodzaju zadan
Godzio, mam nadzieje, dzieki ;>
21 kwi 00:19
zombi: Niee? n określa ci ilość wyrazów jak masz obliczyć
S7 to za n wstawiasz 7
jak S2 to za n wstawiasz 2
jak masz obliczyć S2n to za n wstawiasz 2n.
21 kwi 00:23
ICSP: znany jest wzór na ciąg arytmetyczny :
a
n = a
1 + (n − 1)r
Chcąc z niego wyznaczyć liczbę wyrazów (n) przekształcamy wzór :
| | an − a1 | |
n = |
| + 1 = liczba wyrazów |
| | r | |
Ty masz ciag
1 ,2 , ... , 2n
a
1 = 1, r = 1 , a
n = 2n
| | an − a1 | | 2n − 1 | |
liczba wyrazów : |
| + 1 = |
| + 1 = 2n − 1 + 1 = 2n |
| | r | | 1 | |
21 kwi 00:27
jmzzz: ICSP: za dużo kombinowania, nie robiliśmy w ten sposób, tylko żeby było jak najprościej
zombi: wydaje się być logiczne, bo jakby nie patrzeć nie jest to zwykłe Sn tylko S2n,
aczkolwiek nie miałem żadnych takich przykładów na lekcji pokazujących tą zależność, więc
trudno mi byłoby załapać. Więc jeśli an równałoby się n2+1 to wtedy byłoby Sn2+1 ? Jeśli
chodzi o granicę ciągu oczywiście.
Na jakieś równania z niewiadomą, gdzie an=x, nie miałoby to wpływu i zawsze byłoby to Sn?
21 kwi 10:08
jmzzz: ? :<
21 kwi 18:17
ICSP: kombinowania ?

Podstawiasz do jednego wzoru i od razu wychodzi Ci liczba wyrazów. Gdzie tutaj jest
kombinowanie >?
21 kwi 18:20