trapez
ppp: Dany jest trapez o podstawach a i b opisany na okregu o promieniu c. Udowodnij, ze 4c2≤ab
20 kwi 21:27
bezendu:
Dowolny trapez tak ?
20 kwi 21:30
Piotr 10: No na pewno musi byc dowolny, bo jesli rownoramienny to 4c=ab
20 kwi 21:31
bezendu:

ΔAOF∼ΔODE
c
2=|AF|*|DE|
c
2=|FB|*|EC|
4c
2=2
√|AF|*|FB|*2
√|DE|*|EC|≤(|AF|+|FB|)*(|DE|+|EC|)=|AB|*|CD|=ab
4c
2≤ab
C.N.W
20 kwi 21:38
20 kwi 21:44
bezendu: ?
20 kwi 21:46
ppp: Tak, dowolny.
Probowalam to udowodnic, ale nie jestem pewna swojego rozwiazania...
Mam : trapez ABCD, M− punktstyczosci okregu z ramieniem a
K− punkt stycznosci z ramieniem b
O−srodek okregu
Z podobienstwa trojkatow AOK i ODM(kkk)
c2= |AK|*|DM|
Podobnie z podobienstwa KOB i OCM
C2=|MC|*|KM|
Czyli 4c2= 2|DM|*|AK|+2|MC|*|KB|≤ab=(|AK|+|KB|)(|DM|+|MC|)
|AK|*|MC|+|KB|*|DM|≥|DM|*|AK|+|MC|*|KB|
(|AK|−|KB|)(|MC|−|DM|)≥0
Czy to jest ok?
20 kwi 21:48
bezendu:
Ale Ty wgl nie wstawiałeś rysunku a ni nic więc nikt się nie będzie domyślał co jest u Ciebie
co
20 kwi 21:50
ppp: Skad w rozwiazaniu bezendu 4c2=2√|AF||FB|*2√|DE||EC|?
20 kwi 21:51
ppp: Pisze z tableta i nie jestem w stanie tu niestety nic narysowac... moj rysunek bylby dokladnie
taki samjak wyzej, tylko z e=m i f=k
20 kwi 21:54
Piotr 10: mozna tez wyjsc od tego ze dla trapezu rownoramiennego mamy
2c=√ab ⇔ 4c2=ab
trapez rownoramienny ma najwiekszy obwod sposrod wszyskitch trapezow opisanych na okregu wiec
wiec dla innych trapezow ( oprocz tr. rownoramiennego mamy) 4c2 < ab
laczac to mamy 4c2 ≤ ab
20 kwi 21:55
ppp: A skad wiadomo, ze trapez rownoramienny ma najwiekszy obwod?
20 kwi 22:00
Piotr 10: Niech ktoś inny zerknie, bo ja zmeczony jestem. Chyba mialo byc na odwrot trapez rownoramienny
ma najmniejszy obwod sposrod wszystkich trapezow opisanych na okregu
20 kwi 22:03