ciąg artymetyczny
Muminek: 1. Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a1 i różnicy r. W tym ciągu dla wszystkich
naturalnych dodatnich liczb n spełniony jest warunek S2n=2Sn. Wykaż że jest to ciąg stały.
20 kwi 20:45
Dziadek Mróz:
| | a1 + a2n | | a1 + a1 + (2n − 1)r | | 2a1 + (2n − 1)r | |
S2n = |
| * 2n = |
| * 2n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 kwi 20:57
Dziadek Mróz:
Cholercia nie ten guzik
20 kwi 20:58
Dziadek Mróz:
| | 2a1 + (2n − 1)r | |
S2n = ... = |
| * 2n |
| | 2 | |
| | a1 + a1 + (n − 1)r | | 2a1 + (n − 1)r | |
Sn = |
| * n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | |
S
2n = 2S
n
| | 2a1 + (n − 1)r | | 4a1 + (n − 1)2r | |
P = 2 * |
| * n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | |
Aj waj, się pogubiłem i nie wiem co dalej, przepraszam za bałagan
20 kwi 21:02
ICSP: Wystarczy pokazać wynikanie :
S2n = 2 Sn ⇒ r = 0
20 kwi 21:08
vega:
n∊N+
S
2n=2*S
n
| 2a1+(2n−1)*r | | 2a1+(n−1)*r | |
| *2n= |
| *n*2 |
| 2 | | 2 | |
2a
1+2nr−r=2a
1+nr−r
nr=0 ⇒ r=0 −−− ciąg stały
c.n.u
20 kwi 21:17