planimetria
cs: Miara kąta środkowego AOB okręgu o środku O ma 120o. W punktach A i B poprowadzono styczne do
okręgu przecinające się w punkcie C. Odległość punktu C od środka okręgu jest o 11 większa od
długości promienia tego okręgu. Oblicz obwód czworokąta AOBC.
20 kwi 19:39
Dziadek Mróz:

α = 120
o
x = r + 11
∡|BCA| = 180
o − α = 180
o − 120
o = 60
o
Trójkąt 90−60−30:
x = 2r = r + 11
y = r
√3
2r = r + 11
2r − r = 11
r = 11
y = 11
√3
V = 2r + 2y = 2*11 + 2*11
√3 = 22 + 22
√3 = 22(1 +
√3)
20 kwi 20:11
Monika: A skąd wiadomo, że β = 1/2 |BCA| ?
21 kwi 11:08
5-latek: Bo |OC| jest dwusieczna kąta BCA
poczytaj o stycznych do okregu i punkcie przeciecia stycznych ktory lezy zewnatrz okregu
21 kwi 11:14
Monik: Okej, dziękuję
21 kwi 11:26