Reszta z dzielenia wielomianu przez wielomian
nika: Dany jest wielomian
w(x) = x4 + nx3 + kx2 + mx + 3
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, n, k, dla których reszta z dzielenia wielomianu w(x)
przez wielomian (x2 − 2x − 3) jest równa r(x) = 2x + 5 i jednym z pierwiastków jest liczba 2.
20 kwi 19:36
Godzio:
W(x) = (x2 − 2x − 3)G(x)+ 2x + 5
W(x) = (x − 3)(x + 1)G(x) + 2x + 5
W(3) = 11 = 81 + 27n + 9k + 3m + 3
W(−1) = 3 = 1 − n + k − m + 3
W(2) = 0 = 16 + 8n + 4k + 2m + 3
Taki układ do rozwiązania
20 kwi 19:55