Wyznacz wartości parametru m, dla których wielomian nie ma pierwiastków
lola: Dany jest wielomian:
w(x) = x4 + mx2 + m2 − m
Wyznacz wartości parametru m, dla których wielomian ten nie ma pierwiastków.
20 kwi 19:19
Godzio:
x2 = t
g(t) = t2 + mt + m2 − m
1o Δ < 0
2o Δ ≥ 0, t1 + t2 < 0, t1 * t2 > 0
20 kwi 19:23
razor: podstawiamy x2 = t
T(x) = t2 + mt + m2 − m
Wielomian W(x) nie ma pierwiastków wtedy kiedy T(x) nie ma pierwiastków (Δ < 0) lub T(x) ma dwa
pierwiastki ujemne (Δ ≥ 0, x1*x2 < 0)
20 kwi 19:23
razor: x1*x2 > 0 , x1+x2 < 0 miało być
20 kwi 19:23
lola: mógłby to ktoś do końca wyliczyć?
20 kwi 19:26
razor: Oczekujesz gotowca? Z czym masz problem?
20 kwi 19:27