Wyznacz parametry m, k, n tak, aby wielomian był podzielny przez wielomian g(x)
nika: Dany jest wielomian
w(x) = 2x4 − 3x3 + nx2 + mx + k
Wyznacz parametry m, k, n tak, aby wielomian ten był podzielny przez wielomian g(x) = (x − 1)3
Próbowałam to dzielić trzykrotnie przez (x − 1), ale źle mi wychodzi... Czy mógłby to ktoś
dokładnie rozpisać krok po kroku, bo nie radzę sobie z tym? Proszę
20 kwi 19:17
Godzio:
Skoro wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian G(x) to ma postać:
W(x) = (x − 1)
3(ax + b)
dodatkowo wiemy, że przy najwyższej potędze jest 2 stąd a = 2, a wyraz wolny to k więc
(−1)
3 * b = k ⇒ b = − k
Ostatecznie:
W(x) = (x − 1)
3(2x − k)
Wymnóż i rozwiąż
20 kwi 19:19
nika: a skąd mam wziąć wtedy n i m? i skąd się bierze ten wzór W(x) = (x − 1)3(ax + b) ?
20 kwi 19:24
Godzio:
Powiem Ci na ogóle. Jeżeli wielomian W dzieli się przez wielomian G to ma postać:
W = G * H
gdzie H jest wielomianem, przez który trzeba domnożyć G, aby stopień W był równy stopniowi G *
H. W naszym wypadku G jest stopnia 3, W jest stopnia 4, więc trzeba domnożyć przez funkcję
liniową.
Skąd wziąć n i m ? Wymnóż ostatnią postać W(x) i przyrównuj współczynniki przy x
3, x
2 i x
20 kwi 19:26
lola: okej teraz rozumiem, dzięki
20 kwi 19:29
nika: dziękuję Godzio
20 kwi 19:30