dany jest trójkąt
Matejko: Dany jest trójkąt ABC w którym: |AC|=8cm kąt BCA=120o. Długość promienia okręgu opisanego na
trójkącie ABC jest równa długości βboku AC. Wyznacz długość środkowej trójkąta poprowadzonej z
wierzchołka A oraz oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
Moim zdaniem błąd w zadaniu. mi wychodzi że AB=8 ale to jest niemożliwe bo trójkąt ma w sumie
180o. Proszę o pomoc
20 kwi 19:13
Matejko:
20 kwi 19:43
Eta:

R=8
| | c | | √3 | |
z tw.sinusów |
| =2R ⇒ c=|AB|=8√3 , sin120o=sin60o= |
| |
| | sin120o | | 2 | |
trójkąt ABc jest równoramienny o ramionach |AC|=|BC|=8
z tw. kosinusów s
2=8
2+4
2−2*8*4*cos120
o ⇒ s=..........
P(ABC)=.........
| | 2P | |
P(ABC)=r*p ⇒ r= |
| =...... |
| | 8+8+8√3 | |
dokończ.....
20 kwi 20:15
Matejko: dzięki
20 kwi 22:10