wariacje
tyu: zadanie: ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach?
Odpowiedź to
9*
9*
8*7= 4536
wiem, że
9 jest dlatego, bo nie może być zero jako pierwsze
ale skąd
9*
8*7. Czy nie może to być
10*
9*8, bo liczbę setek można zapisać
na 10 sposobów, a każdą następną liczbę na jeden mniej sposobów ?
Znalazłem też takie rozwiązanie:
Od wszystkich czterowyrazowych wariacji bez powtórzeń o wyrazach w zbiorze 10 cyfr odejmujemy
te czterowyrazowe wariacje bez powtórzeń, których pierwszym wyrazem jest 0. Jest ich więc
| 10! | | 9! | |
| − |
| ale nie wiem jak powstał ten drugi ułamek. |
| 6I | | 6! | |
Jeśli dejmujemy te czterowyrazowe wariacje bez powtórzeń, których pierwszym wyrazem jest 0, to
| | 9! | | 9! | |
n=9, k=4, czyli |
| = |
| więc ten drugi ułamek mi się nie zgadza. |
| | 9−4! | | 5! | |
Pomoże ktoś
20 kwi 18:01
Marcin: Nie może być 10, bo skoro wybrałeś już jedną liczbę ze zbioru 10−elementowego na pierwsze
miejsce, to zostaje Ci tych liczb 9. , później już 8 i 7..
20 kwi 18:03
sushi_ gg6397228:
najlepiej będzie jak zrobisz doświadczenie,
wrzuć do czapki ponumerowane kartki 1,2,3,4,5,6,7,8,9−− razem 9 kartek
wylosuj jedną z nich i dorzuć kartkę z "0" −−> policz ile jest kartek w czapce
20 kwi 18:05
tyu: czyli tutaj wybieram po jednej liczbie bez zwracania. Dzięki za wyjaśnienie.
A czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak powstał ten drugi ułamek w drugim sposobie tego rozwiązania ?
20 kwi 18:05
Draghan: | | 9! | |
Powinno być w nawiasie |
| |
| | (9−4)! | |
20 kwi 18:07
tyu: no to jak wyjmę jedną kartkę z pośród liczb od 1 do 9 i wrzucę potem kartkę z zerem, to nadal
będzie 9 kartek. ok. rozumiem. dziękuję. Tylko ten drugim sposobem nie wiem jak zrobić,
20 kwi 18:08
Draghan: Albo może najpierw spojrzę na wzór
20 kwi 18:08
tyu: tak oczywiście w nawiasie.
20 kwi 18:08
Draghan: Szczerze, to nie mam pojęcia, jak to zostało policzone. Ale wynik zgadza się z Twoim.
20 kwi 18:15
sushi_ gg6397228:
| | 10! | | 9! | |
policzyli |
| (razem z zerem) − |
| ( warianty 0 − − − ) |
| | (10−4)! | | (9−3)! | |
20 kwi 18:17
tyu: | | 9! | |
ale czy jeśli napiszemy |
| to czy nie są to 3 wyrazowe wariacje |
| | (9−3)! | |
20 kwi 18:20
tyu: aha, czyli 0 na pierwszym miejscu a potem są tylko , więc są 3 wyrazowe
20 kwi 18:20
tyu: * tylko − − −
20 kwi 18:21
tyu: mniej więcej rozumiem, dziękuję za pomoc
20 kwi 18:21
sushi_ gg6397228:
tak
20 kwi 18:22