123
xox: w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o podstawie abcdef i wierzchołku s kat asb ma miare
Równą 60stopni
Wieksza niz 60stopni
Mniejsza niz 60stopni jak to obliczyc ?
20 kwi 17:46
sushi_ gg6397228:
zacznij od zrobienia rysunku
20 kwi 17:57
xox: Mam zrobiony, trójkąt rownoramienny to sciana i nie wiem jak to dalej
20 kwi 18:04
sushi_ gg6397228:
nie widzę go
20 kwi 18:06
xox: Na komorce troche nie ogarne go chyba

a to tylko rząd zamkniete wystarczy jak mi napiszesz co
i jak
20 kwi 22:36
Mila:

k
2=H
2+a
2
Z tw. cosinusów w ΔABS:
a
2=k
2+k
2−2*k*k cosα⇔
a
2=H
2+a
2+H
2+a
2−2*(H
2+a
2) cosα⇔
Wyciagaj wnioski
20 kwi 23:06
xox: Dzieki Milu, a jest moze jakis inny sposób? Bo ja z podstawy i twierdzenia cosinusow nie
mialam
20 kwi 23:15
xox: 
21 kwi 08:42
21 kwi 14:10
Mila:
Jeśli to test wyboru, to eliminujesz odpowiedzi błędne.
a)α=60 ⇔ΔSAB jest równoboczny⇒W ΔSOB przeciwprostokatna równa przyprostokątnej− sprzeczność ,
ten wariant odpada.
| | 1 | |
cos60o= |
| możesz wykorzystac do porównania z otrzymaną wartością. |
| | 2 | |
rozważ ostrosłup.
a=4, H=3 wtedy k=5
Obliczasz przybliżoną wartość cosα≈0,68 ( albo innej funkcji tryg) i odczytaj w tablicach.
odp.
Mniejsza niz 60 stopni .
21 kwi 20:00