a
qu: pomoże ktoś rozłożyć ?
x14 +x24
20 kwi 16:54
zombi: (x12+x22)2 − 2 x12x22 = [(x1+x2)2 − 2x1x2)]2 − 2(x1x2)2
Jeśli oczywiście chciałeś do wzorów Vieta.
20 kwi 16:58
Marcin: (x12+x22)−2x12x22 itd..
20 kwi 16:58
Marcin: U mnie pierwszy nawias do kwadratu oczywiście, żeby nie było nieporozumień
20 kwi 17:00
qu: zombi na pewno jest dobrze ?
chodzi głównie o samą końcówkę
mi wychodzi
[(x1+x2)2 − 2(x1 x2)]2 − (x1 +x2)2 +4x1 x2
20 kwi 19:29
Godzio:
zombi dobrze rozpisał
20 kwi 19:30
zombi: Skąd ci się wzięło to −(x1+x2)2 + 4x1x2?
a4+b4 = (a2+b2)2 − 2a2b2 = [(a+b)2 − 2ab]2 − 2a2b2
20 kwi 19:32
qu: dobra dzięki wyszło, po 2,5h zmagań, ale wyszło
20 kwi 19:46
qu: rozpisałem sobie wzór skróconego mnożenia i odejmowałem to co było za dużo
20 kwi 19:47
qu: tak dla pewności
(x1x2)2 to to samo co x12 x22
20 kwi 19:53
razor: tak
20 kwi 19:54