Proszę odpowiedzieć czy dobrze wyliczyłem, zadanie maturalne
David: Proszę odpowiedzieć czy dobrze wyliczyłem:
3−(−1−√2)2=
po wszystkich obliczeniach wyszło mi:
2−4√2
czyli:
−2√2 ?
20 kwi 16:12
Radek: Prawidłowo
20 kwi 16:14
ICSP: 2 − 4√2 ≠ − 2√2 !
20 kwi 16:16
Draghan: Poza tym (−1 − √2)2 ≠ 4√2
20 kwi 16:17
David: Mogę prosić o działania krok po kroku
20 kwi 16:21
Draghan: Chociaż wynik ostateczny masz prawidłowy, bo:
3 − (−1 − √2)2 = 3 − (3 + 2√2) = 3 − 3 − 2√2 = −2√2
Ale 2−4√2 nie jest żadnym z pośrednich wyników.
20 kwi 16:21
David: W każdym razie 1pkt. na maturze bym miał mimo, że działania miałem nieprawidłowe

no nic będe
na maturze potrzebował dużo szczęścia
20 kwi 16:28
David: 3 − (−1 − √2)2 = 3 − (3 + 2√2) = 3 − 3 − 2√2 = −2√2
3 − (3 + 2√2) z kąd ta trójka w nawiasie?
I czemu √22=2√2 a nie 2?
20 kwi 16:34
Draghan: Licząc bardzo "na piechotę":
(−1−√2)2 = (−1−√2)*(−1−√2) = 1+√2+√2+2 = 1+2√2+2
20 kwi 17:05