ciągi
kajzer: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym
| | 1 + 3 + 5 + ... + (2n+1) | |
an = |
| − n |
| | n + 2 | |
| | 1 | |
a) Oblicz a98 Odp. a98 = |
| |
| | 100 | |
b) Zbadaj monotoniczność ciągu. Odp. malejący
Najbardziej mnie interesuje jak przekształcić licznik a
n.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
zombi: 1 + 3 + 5 + ... + (2n+1) to suma ciągu arytmetycznego o wzorze a
n = 2n−1.
Musisz się zastanowić ile tych wyrazów jest, skoro ostatni z nich to (2n+1) oraz zastosować
wzór na sumę ciągu arytmetycznego tzn.