Prawdopodobieństwo że przy losowaniu 5 kart z talii 52 kart wylosujemy co najmni
kamczatka: Prawdopodobieństwo że przy losowaniu 5 kart z talii 52 kart wylosujemy co najmniej dwa króle i
co najmniej jednego asa wynosi:
Pomógł by mi ktoś z tym zagadkowym zadaniem ?
Dam radę tylko omege obliczyć:
|Ω| = C
552 = 2598960
20 kwi 12:48
sushi_ gg6397228:
rozpisz najpierw mozliwości dla A
20 kwi 12:58
kamczatka: właśnie z tym mam problem bo nie wiem jak
C24 bo 2 z 4 króli i * C14 bo 1 z 4 asów ?
20 kwi 13:03
sushi_ gg6397228:
2 króle, 1 as, 2 inne
3 króle, 1 as, 1 inna
.....
20 kwi 13:07
kamczatka: C24 * C14 * C140 ? i ma być * czy + ? i jeszcze na koniec 1 z 40 czy 1 z 37 ?
20 kwi 13:20
sushi_ gg6397228:
prosiłem o wypisania najpierw wszystkich możliwości patrz 13.07 ( podalem 3 mozliwosci)
karty dzielimy na 4 króle, 4 asy, 44 inne
20 kwi 13:26
kamczatka: C24 * C14 * C244 ?
20 kwi 13:32
sushi_ gg6397228:
wzory bede potem, najpierw trzeba wypisac mozliwosci
20 kwi 13:34
kamczatka: to ja nie wiem jak je wypisać ?
20 kwi 13:53
kamczatka: 1 zdarzenie:
1 król z 4 , 1 as z 4, 3 z 44 innych
2 zdarzenie:
2 króle z 4, 1 as z 4 , 2 z 44 innych ?
20 kwi 13:54
sushi_ gg6397228:
jak nie wiesz ?
masz podane w treści ( co najmniej, to znaczy ze tyle lub więcej)
bierzesz kartke , ołówek i pisz
20 kwi 13:55
sushi_ gg6397228:
pisz najpierw tak jak ja o 13.07, bez żadnych wzorów
tylko słownie; wzory sie potem dopisze
20 kwi 13:56
kamczatka: napisałem o 13:54 dobrze ?
20 kwi 14:11
sushi_ gg6397228:
przeciez maja być 2 krole lub wiecej, a 1 zdarzenie ma tylko 1 króla
20 kwi 14:13
kamczatka: 1 zdarzenie:
2 króle z 4, 1 as z 4, 2 z 44 innych
2 zdarzenie:
3 króle z 4, 1 as z 4, 1 z 44 innych
3 zdarzenie:
4 króle z 4, 1 as z 4, 0 z 44 innych ?
20 kwi 14:20
sushi_ gg6397228:
ilość asów też może być większa niż "1 sztuka", więc
4 zdarzenie
......
5 zdarzenie
......
......
20 kwi 14:23
kamczatka: to tych zdarzeń razem chyba będzie coś kolo 10 −15 ?
20 kwi 14:32
sushi_ gg6397228:
trzeba wszystkie wypisac, inaczej zadania sie nie policzy
Nie liczyłem ile ich będzie
20 kwi 14:37
kamczatka: na pewno nie ma innego sposobu ?
20 kwi 14:41
sushi_ gg6397228:
nie trać czasu, zadanie jest na 10 minut, a już wałkujemy ponad 1,5 h
20 kwi 14:42
kamczatka: 1 zdarzenie: 2 króle z 4, 1 as z 4, 2 z 44 innych
2 zdarzenie: 3 króle z 4, 1 as z 4, 1 z 44 innych
3 zdarzenie: 4 króle z 4, 1 as z 4, 0 z 44 innych
4 zdarzenie: 2 króle z 4, 2 asy z 4, 1 z 44 innych
5 zdarzenie: 2 króle z 4, 3 asy z 4, 0 z 44 innych
6 zdarzenie: 3 króle z 4, 2 asy z 4, 0 z 44 innych
Chyba tyle bo jak 4 asy będą to musi być 1 król co się nie zgadza
20 kwi 14:53
sushi_ gg6397228:
zgadza sie tylko 6 zdarzeń
20 kwi 14:54
kamczatka: i teraz je wszystkie wymnażać czy dodawać ?
20 kwi 14:59
sushi_ gg6397228:
liczymy kazde zdarzenie osobno
| | | | | | | |
1. 2 krole, 1 as, 2 inne −−> | * | * | =... |
| | | | |
wyniki zdarzen potem do siebie dodajemy
20 kwi 15:05
kamczatka: ok dzięki to zaczynam liczyć
20 kwi 15:13
zombi: A przez zaprzeczenie nie będzie szybciej jako tako? Zamiast po kolei 6 zdarzeń wyjdą chyba 3
maksymalnie, ale nie liczyłem.
20 kwi 15:14
zombi: Przez zaprzeczenie zdania co najmniej dwa króle i co najmniej jeden as mamy:
−1 król, 0 asów
−0 króli, 0 asów.
20 kwi 16:39
kamczatka: Liczyłem przez zaprzeczenia i nie wychodzi:
|Ω| = C/sup>52 = 2598960
A1 1 król,0 asów:
C14*C444 = 543004
A2 0 króli, 0 asów:
C544 = 1086008
21 kwi 14:58
razor: Bo do zaprzeczenia wliczają się też takie przypadki jak na przykład
− 4 króle, 0 asów
− 3 króle, 0 asów
− 2 asy, 1 król
− 4 asy, 1 król
itd.
21 kwi 15:22
zombi: Co najmniej dwa króle i co najmniej jeden as, więc przez zaprzeczenie mamy
króle∊{0,1}
asy∊{0}
Więc jak wliczają się 4 króle, 0 asów? wystarczy od całej talii odjąć te króle i asy, masz
odpowiedź kamczatka? Policzę to.
21 kwi 16:48
razor: Nieprawda

Prawa de Morgana się kłaniają
~(p⋀q) = (~p⋁~q)
zatem przeciwieństwem zdarzenia "co najmniej dwa króle i co najmniej jeden as" będzie zdarzenie
" co najwyżej jeden król
lub co najwyżej zero asów"
21 kwi 17:04
kamczatka: to ja już nie wiem. Mógłby ktoś to policzyć ? Bo mi złe wyniki wychodzą
21 kwi 21:14