jak?
Matejko: Jak to rozłożyć na czynniki proszę o podpowiedź
20 kwi 12:19
Matejko: w(x)=x4+x2+1
20 kwi 12:19
kamczatka: zamień:
x2 = t
20 kwi 12:21
5-latek: Delta wychodzi ujemna wiec tergo w zbiorze licz R nie rozlozysz
20 kwi 12:25
th: Wiemy,że (x2+1)2=x4+2x2+1
czyli W(x)=(x2+1)2−x2
20 kwi 12:26
5-latek: Ale to jako maturzysta pownienies sam widziec
20 kwi 12:26
20 kwi 12:27
Saizou : oczywiście miało być
20 kwi 12:30
5-latek: Albo moze tak
x4+x2+1=(x2−x+1)(x2+x+1)
20 kwi 12:44
ICSP: x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2 + 1)2 − x2 = (x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
20 kwi 12:45
pomocnik: x4+x2+1=(x2+1)2−x2
20 kwi 12:47
Matejko: 5−latek widzisz bez delty też się da rozłożyć.
20 kwi 15:34
Matejko: dzięki
20 kwi 15:34
razor: Kazdy wielomian da sie rozłożyć na iloczyn czynnikow stopnia co najwyzej 2
20 kwi 16:01
Saizou : każdy wielomian stopnie n, gdzie n>2 i n∊N można rozłożyć na iloczyn wielomianów stopnia co
najwyżej 2
20 kwi 16:46