Promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach 10;14;16 wynosi:
kamczatka: Promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach 10;14;16 wynosi:
chciałem skorzystać ze wzoru:
| | abc | |
P = |
| ale coś nie wychodzi: |
| | 4R | |
P =
√4800 = 6
√15
| | 14√3 | |
i gdy te dane podstawie do wzoru wychodzi zły wynik, powinno wyjść |
| |
| | 3 | |
20 kwi 12:17
5-latek: P=√20(20−10)(20−14)(20−16)+ √20*10*6*4= √4800= √3*√1600=√3*40=40√3
20 kwi 12:33
kamczatka: już wyszło dzięki
20 kwi 12:41
kamczatka: a jeszcze spytam czemu to źle rozłożyłem na czynniki:
4800 : 2
2400 : 2
1200 : 2
600 : 2
300 : 2
150 : 2
75 : 3
25 : 5
5 : 5
1
czyli wychodzi 2*2*2 = 8
5*3 = 15
więc 8√15 dobrze ?
20 kwi 12:43
ICSP: są dwie piątki
2*2*2*5 * √3 = 40√3
20 kwi 12:47
5-latek: i teraz zoboacz √2*2*2*2*2*2=√64=8
√5*5=√25=5
√3 zostaje z rozkladu wiec masz √3*8*5= √340}
Rolozyles dobrze tylko potem zgubiles 1 piatke .
20 kwi 12:51
5-latek: czesc
ICSP
20 kwi 12:52
ICSP: Witam
20 kwi 12:54
kamczatka: ok dzięki
20 kwi 13:01