wielomiany
P@weł: ICSP jestes?
20 kwi 01:59
ICSP: jestem
20 kwi 02:25
P@weł: Witam, potrzebuje pomocy z zadankiem, przerabialem wlasnie zadanie z wielomianow i az sie
zdziwilem ze je nie moglem dobrze rozwiazac(dopiero co przerobilem ten dzial)... oto one :
Wielomian W(x) = x
3 + ax
2 − bx − 2 jest podzielny przez wielomian Q(x) = x
2 + x + 1.
Oblicz parametry a, b oraz pierwiastki wielomianu.
X_____________
x
3 + ax
2 − bx − 2 : (x
2 + x + 1)
−x
3−x
2−x
−−−−−−−−−−−−−
(a−1)x
2 + (−b−1)x −2 <−−−−−−−−−−−− Jesli Q(x) dzieli W(x) to reszta R(x)=0
(a−1)x
2 + (−b−1)x −2 = 0
a−1=0 −b−1=0 −2=0
a=1 b=−1 sprzecznosc
no i mam a i b
Podstawiam pod W(x) i obliczam miejsca zerowe :
W(x) = x
3 + 1 + x − 2
p∊{ ±1, ±2}
q∊{±1}
klopot w tym ze z tych wartosci czyli { 1, −1, 2, −2 } nie wychodzi mi zadne miejsce zerowe...
20 kwi 02:46
ICSP: (a−1)x2 + (−b − 1)x − 2 można dalej podzielić przez x2 + x + 1 (patrz wyrazy wolne)
20 kwi 02:48
ICSP: (patrz wyrazy przy x2 oczywiście)
20 kwi 02:55
P@weł:
(a−1)_____________
(a−1)x2 + (−b−1)x −2 : ( x2 + x + 1)
−(a−1)x2 − (a−1)x − (a−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−b−a)x −2 −a+1 = 0
−b−a=0 −2−a+1=0
b=1 a= −1
20 kwi 02:56
P@weł: dobrze?
20 kwi 02:56
P@weł: nie wiem czy ten minus przy : − (a−1) zmienia znak w : (−b − a)x
20 kwi 02:58
ICSP: −b − 1 + (−(a − 1)) = −b − 1 − a + 1 = −b − a
w(x) = x3 − x2 − x − 2
20 kwi 03:04
ICSP: Dobranoc
20 kwi 03:34
P@weł: To oznacza ze rozwiazalem poprawnie?
czyli b=1 a= −1
w(x) = x
3 −x
2 −x −2
w(2) = 8 −4 −2 −2 = 0 ⇒ (x−2)
x
3 − x
2 −x −2 : (x−2) ⇒ (x
2+x+1)(x−2)
Δ= −3 x
1=2
brak m. zerowych
ODP: a=−1 , b=1 , x
1=2
Mam nadzieję ze dobrze, DZIĘKUJĘ
20 kwi 03:34
P@weł: Dobranoc!
20 kwi 03:35
ICSP:
20 kwi 12:33