funkcja wykładnicza parametr
megi: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x−4|+1, a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k2
w zależności od wartości parametru k.
naszkicowałam wykres funkcji (mam nadzieje ze dobrze), ale i tak nie wiem jak to odczytać
dalej, skoro k jest podniesione do kwadratu.
19 kwi 23:12
Piotr 10: wprowadz sobie zmienna, np k2=p
teraz dla p okresl liczbe rozwiazan a nastepnie znajac p rozwiazesz sobie nierownosci i
policzysz k
19 kwi 23:14
megi: nie wiem jak to rozgryźć dalej, ponieważ nigdy nie robiłam takiego zadania.
Wyszło mi że:
p∊(−
∞,1) 0 rozwiązań
p∊ (1)u<5,+
∞) 1 rozwiązanie
p∊ (1,5) 2 rozwiązania
i jak dalej?
19 kwi 23:28
razor: wycofujesz sie z podstawienia i rozwiazujesz nierownosci
1) k2 < 1
2) k2 = 1 lub k2 ≥ 5
3) k2 > 1 i k2 <5
19 kwi 23:29
megi: jeeeeee wyszlo

dziekuje bardzo!
19 kwi 23:37