Czy mógłby mi ktoś pomóc.?
Pan Robert wygrał w "Milionerach" kwotę 64000zł i postanowił ją wpłacić do banku. Bank
zaoferował dwa rodzaj lokat terminowych:
a) sześciomiesięczną z oprocentowaniem rocznym 10.5%
b) dwudziestoczteromiesięczną z oprocentowaniem rocznym 11,3%
Która z proponowanych ofert jest korzystniejsza dla pana Robert po 2 latach i o ile?
Odpowiedź do zadania to;Korzystniejsza jest lokata w drugim banku o kwotę: 745,30zł.
Rozwiązuje zadanie na wiele sposobów i za każdym razem inny wynik mi wychodzi . Nigdy taki jak
w odpowiedzi.

pomocy !
mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to zadanie mam zrobić?
proszę !
| p | ||
Kn = Ko (1+ | )n | |
| 100 |
| 5.25 | ||
a) Kn = 64000 (1 + | )4 | |
| 100 |
| 22.6 | ||
b) Kn = 64000 (1 + | )2 | |
| 100 |
Kk = 64 000*(1,0525)4= 64 000*1,2271239= 78 535,93 zł
2 bank: Kk=64 000*(1+0,113)2 = 64 000*1,23879 = 79 281,22 zł
i wszystko gra