Wyznacz parametr m
Radek: Wyznacz parametr m dla którego równanie będzie miało dwa różne ujemne pierwiastki
x
2−2(m+3)x+m
2−1=0
Obliczenia zrobiłem naniosłem na oś i teraz jak odczytać wynik?
Obliczenia w załączniku zdjęcie
http://zapodaj.net/0b2fcdd51d3c6.jpg.html
m należy (−niesk;−1)?
Dziękuje za pomoc
19 kwi 21:58
Piotr:
czesc wspolna wszyskich przedziałow. wychodzi, ze nie ma takiego m.
19 kwi 22:09
zawodus: czekajcie zrobię rysunek i zbadam
19 kwi 22:12
Radek: A czekamy
19 kwi 22:13
zawodus: rzeczywiście mój rysunek to potwierdza
19 kwi 22:16
Tadeusz:
... no nie ma
A przy okazji: a to nie x2 tylko 1
Sądziłem, że to literówka ... ale nie bo brniesz dalej pisząc w warunku 1) x≠0
19 kwi 22:16
Piotr:
no i ?
19 kwi 22:16
Piotr:
nie odswiezylem strony to bylo do
zawodusa jak pisal, ze zrobi rysunek i sprawdzi
19 kwi 22:17
Radek: Czyli nie ma rozwiązań

? Dziwne
19 kwi 22:18
Piotr:
nie ma
19 kwi 22:19
zawodus: Nic dziwnego po prostu zawsze chcecie, żeby otrzymać wynik i to jeszcze "ładny" W świecie
rzeczywistym nie trafiają się "ładne" wyniki
19 kwi 22:20
Radek: No tak racja

Dziękuje
19 kwi 22:24
Radek: Czyli wystarczy odpowiedź m należy ∅
19 kwi 22:24
Tadeusz:
ale nie możesz robić takiego błędu jak w pkt.1)
19 kwi 22:28
Radek: Ma być a≠0 ?
Czyli w naszym przypadku to dużo nie zmienia ? Ważne to chyba jest gdy przy a=(m−1) ?
19 kwi 22:37
Piotr:
w zalozeniach masz dobrze ale pozniej zle. w Twoim przykladzie a = 1.
19 kwi 22:41
Tadeusz:
W Twoim przypadku a=1 ... więc założenie 1) pomijamy
19 kwi 22:44