Stereometria
jakubs: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 36√3, a pole powierzchni bocznej
jest równe 72. Oblicz tangens kąta, jaki tworzy przekątna ściany bocznej z sąsiednia ściana
boczną.
Bardzo bym prosił o rysunek do tego zadanka.
19 kwi 21:07
jakubs:

to ten kąt ?
19 kwi 21:18
jakubs: up?
19 kwi 21:40
jakubs: Wygląda na to, że tak, bo mam taki sam wynik jak w odpowiedzi. Jakby ktoś miał chęć to bardzo
proszę o potwierdzenie, czy to ten kąt.
19 kwi 21:49
zawodus: tak , to ten kąt
19 kwi 21:53
jakubs: Dzięki
19 kwi 21:55
dero2005:

3ah = 72
a = 6
h = 4
s =
√h2 + (a2)2 = 5
19 kwi 21:55
jakubs: dero dzięki za poświęcony czas, chodziło mi tylko o potwierdzanie, czy to ten kąt
19 kwi 22:00