1
$: jeśli mam
[−2(1−m)]2
to podnosze do kwadratu oddzielnie −2 i oddzielnie mały nawias ?
19 kwi 20:38
Piotr:
jak wolisz

(abd)
x = a
x*b
x*d
x
19 kwi 20:41
5-latek: A jak jest kolejnosc wykonywania dzialan ?
19 kwi 20:41
Dziadek Mróz:
Tak, ale można ułatwić sobie pracę takim zabiegiem:
[−2(1 − m)]2 = [−2 + 2m]2 = [−2]2 + [2m]2 = ...
19 kwi 20:43
Piotr:
przeciez na to samo wyjdzie
19 kwi 20:44
Piotr:
Dziadek Mróz ale pierdoly
19 kwi 20:45
$: a jak mam (−2+m)2 i (m−2)2 to już mi inaczej wychodzi, albo coś źle robie
19 kwi 20:46
Piotr:
o matko..
1)[−2(1−m)]2= 4(1−2m+m2) = 4 − 8m + 4m2
2) [−2(1−m)]2 = (−2+2m)2 = (2m−2)2 = 4m2 − 8m + 4
19 kwi 20:48
5-latek: A juz mialem pisac
19 kwi 20:51
$: Dzięki , już wiem gdzie błąd robiłem
jak brałem b to brałem 2 zamiast −2 i nie uwzględniałem minusa.
Dzięki
19 kwi 20:52
Piotr:
19 kwi 20:59
Dziadek Mróz:
A właśnie (a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2. Za dużo pochodnych
19 kwi 21:07