jw
Majki: Wykaż, że
√3−√2=1/(
√3+√2
Pozdrawiam

Liczyłem ale gdzieś popełniam błąd. Proszę o wskazówkę.
19 kwi 19:55
Saizou : | | 1 | |
usuń niewymierność z |
| |
| | √3+√2 | |
19 kwi 19:55
Majki: Mnożę mianownik i wychodzi mi z prawej strony tylko 1. Dalej mam potęgę 1/2 i próbowałem w
środku wzór skróconego mnożenia ale wyszlo
√7=1
19 kwi 20:04
Majki: ((3−√2)/(32−2))(1/2)=√3−√2
(3−2(1/2)*1/(32−2))(1/2) (i tu pytanie czy można tutaj skrócić?)
Jeśli tak to wyjdzie L=P.
19 kwi 20:26
Majki: Ojoj. Tam jest do potęgi (1/2) i cala prawa jest do potegi (1/2)
19 kwi 20:27
Saizou : zapisz to w postaci ułamka tak jak ja

używaj U { licznik } { mianownik }
ale pisz bez spacji
19 kwi 20:51