zad
Julka: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 149.Wyznacz te liczby.Proszę o pomoc
2 lis 20:13
Madź: pomagam
2 lis 20:18
madź: znaczy nie wiem czy to napewno tak

ale...x
2+(x+1)
2+(x+2)
2=149.
to obliczyc potem delte i wyjdzie z miejksc zerowych..chyba tak
2 lis 20:28
madź: znaczy nie wiem czy to napewno tak

ale...x
2+(x+1)
2+(x+2)
2=149.
to obliczyc potem delte i wyjdzie z miejksc zerowych..chyba tak
2 lis 20:28
godzio187: nie trzeba delty, juz to pisalem

komuś wymnożyć to i ładnie się skróci
2 lis 20:31
Julka: 3x2+6x+6=149 i jak dalej to obliczyć
2 lis 21:55
....: masz blad 3x
2+ 6x+5=149
3x
2+ 6x− 144=0 przez 3 podziel
x
2+2x−48=0
Δ=196
√Δ=14
dalej wyznacz pierwiastki te liczby to chyba 7 8 9 bo robilem to zadanie kiedys
2 lis 22:04
....: sorry 6 7 8
2 lis 22:05
godzio187: komplikujecie sobie !
najlepiej tą liczbe zapisać tak
(x−1)x(x+1)=149 łatwiej
2 lis 23:20
godzio187: (x−1)
2x
2(x+1)
2=149 rzecz jasna
2 lis 23:25