sporządź odpowiednią tabelkę.
lenkaa: Dla funkcji f: R R sporządź odpowiednią tabelę wartości funkcji, a następnie naszkicuj jej
wykres
f(x)=|2x|
będzie to wyglądało tak:
x | −2 | −1 | 0 | 1 | 2 |
|2x| | −4 | −2 | 0 | 2 | 4 |



a namalować wykres funkcji dam radę
19 kwi 19:35
5-latek: w tabelce xsy nie beda w wartosci bezwzglednej tylko normalnie zapisane
natomiast f(x)=y to przeciez wiadomo ze |x|=x dla x>=0 czyli dla x=0 y=0 dla x=1
y=|2*1|=|2|=2 i to sama dla nastepnych xow
Teraz mamy tez z defincji wartosci bezwzglednej |x|=−x dla x<0 to dla x=−1
y=|2*(−1)|=|−2|=−(−2)=2
Wynika to z tego z e wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna
wezmy x=−2 to f(x)=y= |2*(−2)|=|−4|=4
itd
Wiec teraz zrob porzeadna tabelke
19 kwi 19:47
lenkaa: czyli:
x |−2|−1|0 |1|2|
f(x)=|2x| | 4| 2| 0|2|4 |
19 kwi 20:03
5-latek: tak i teraz narysuj wykres tej funkcji
19 kwi 20:16
kl: przygotuj odpowiednią tabelę a następnie naszkicuj wykres funkcji f określonej na danym
przedziale a) f(x)=x2,<−2;2> b) f(x)=1/2x2,<−4;4> c) f(x)=x2−2,<−2;4>
18 sty 19:49