Usuń niewymierność z mianownika
nick: Usuń niewymierność z mianownika:
1
______________
√5 + 3√2
19 kwi 19:34
Piotr:
najpierw pomnoz licznik i mianownik przez (√5 −3√2)
nastepnie skorzystaj ze wzoru skrocoengo mnozenia a3 − b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
19 kwi 19:48
pigor: ..., np. tak :
| 1 | | √5−3√2 | |
| = |
| = |
| √5+3√2 | | (√5+3√2)(√5−3√2) | |
| | √5−3√2 | | √5−3√2 | |
= |
| = |
| = |
| | 5−3√22 | | 5−3√4 | |
| | (√5−3√2)(52+5*3√4+3√42) | |
= |
| = |
| | (5−3√4)(52+5*3√4+3√42) | |
| | (√5−3√2)(52+5*3√4+3√42) | |
= |
| = |
| | 53−4 | |
| | (√5−3√2)(25+53√4+3√16) | |
= |
| . ...  |
| | 121 | |
19 kwi 20:10
Piotr:
19 kwi 20:39
nick: dzięki wielkie
20 kwi 19:12