Wyznacz wartości a,b i c współczynników wielomianu W(x) = x^3 + ax^2 + bx + c wi
kamczatka: Wyznacz wartości a,b i c współczynników wielomianu W(x) = x3 + ax2 + bx + c wiedząc, że W(2)
= 20, reszta z dzielenia W(x) przez x+5 jest równa −36, a liczba −3 jest miejscem zerowym
wielomianu W(x)
W(2) = 20
W(−5) = −36
W(−3) = 0
8 + 4a + 2b + c = 20
−125 + 25a −5b + c = −36
−27 + 9a −3b + c = 0
4a + 2b + c = 12
25a − 5b + c = 89
9a − 3b + c = 27
I teraz wyznaczyć np. c i podstawiać ?
19 kwi 19:09
Tadeusz:
... teraz to trzeba rozwiązać układ 3 równań z trzema niewiadomymi −
19 kwi 19:18
Ac.: Możesz np. od równania 1. odjąć 2., a od 2. odjąć 3.

Wtedy powstanie układ 2 równań z dwoma
niewiadomymi
19 kwi 19:46
drzewo: ok dzięki
19 kwi 19:50