Wyznacz wszystkie rozwiązania równania tg^3x - 3tgx + 3 -tg^2x = 0 należące do p
kamczatka: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania tg
3x − 3tgx + 3 −tg
2x = 0 należące do przedziału <0;π>
| | sinx | |
Jak to zacząć czy należy tangensy pozamieniać ze wzoru tgx= |
| i potem sprowadzić do |
| | cosx | |
wszystko do wspólnego mianownika ?
19 kwi 19:06
kurczak:
tg2x(tgx−1) −3(tgx−1)=0
(tgx−1)(tg2x−3)=0
tgx=1 v tgx=√3 v tgx= −√3
dokończ........
19 kwi 19:08
kamczatka: ok dzięki wielkie
19 kwi 19:12
kz: tg3x+2tg2x+3tgx=0
2 gru 13:40
5-latek: tgx przed nawias
2 gru 15:47