funkcja linowa 2 punkty
gadzik: funkcja liniowa : c(2,0) D(2,2) wiadomo ze wykres tej funkcji bedzie x=2 , moje pytanie jest
jak to wyliczyc , z ukladu rownan wychodzi sprzecznosc
19 kwi 18:30
Draghan: Jeśli to jest funkcja, ze względu na x... Dla iksa = 2 odpowiadają jej 2 wartości... To nie
jest w takim razie funkcja
19 kwi 18:33
gadzik: oki to skad wiadomo ze x=2 , z jakiego wzoru to trzeba wziac oprocz tego ze mozna wywnioskowac
ze 2 punkty majace x=2 to wzor bedzie x=2
19 kwi 18:37
Draghan: Jeśli dobrze przepisałeś treść zadania, to to nie jest funkcja.
Funkcja musi przyporządkowywać każdemu argumentowi dokładnie jedną wartość.
A skoro przechodzi przez punkty
xc = 2 i yc = 0
oraz
xd = 2 i yd = 2
to dla argumentu (iksa) 2 przyporządkowuje dwie różne wartości (igreki): 0 i 2.
Czyli nie jest to funkcja.
19 kwi 18:41
gadzik: jest to rownanie prostej . z jakiego wzoru mozna to wyliczyc aby wyszlo
19 kwi 18:44
Draghan: O ile podałeś poprawne punkty, to NIE JEST to prosta!
19 kwi 18:45
gadzik: dobrze podalem , rownanie prostej jest x=2 nawet w odpowiedziach tak jest , pionowo w gore w
x=2
19 kwi 18:46
pigor: ... , możesz "wyliczyć" np. tak:
wektor kierunkowy CD= [2−2,2−0]= [0,2] ⇒ np. [2,0] = [A,B] ⊥ CD, wtedy
prosta w postaci ogólnej
Ax+By+C=0 ⇒ 2x+0y+C=0 i 2*2+0*2+C=0 ⇔
⇔ C= −4 i 2x−4=0 ⇔
x−2=0 ⇔
x=2 − szukana prosta . ...
19 kwi 18:47
zawodus: to jest równanie prostej

można wyliczyć z wzoru:
(y−y
A)(x
A−x
B)−(y
A−y
B)(x−x
A)=0
Ale wystarczy zaznaczyć te punkty i odczytać z układu
19 kwi 18:48
pigor: ... oczywiście prosta ta, to żaden wykres funkcji liniowej jak piszesz
19 kwi 18:48
gadzik: ok dzieki
19 kwi 18:49
Draghan: Uf. Już myślałem, że coś przeoczyłem i to jednak jest funkcja
19 kwi 18:49
5-latek: A jakby wiedzial (a napewno mu w szkle mowili ze funkcja ma zapis np f(x)=y=..... to od razu
by bylo wiadomo ze x=2 to nie jest rownanie funkcji
19 kwi 20:05