Prawdopodobieństwo
Okła: Ze zbioru A= {1,2,3,...,40} losujemy 2 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania takich
dwoch liczb, których iloczyn jest podzielny przez 4.
robie to w taki sposób, że wypisuje 3 podzbioryA1,A2,A3, które kolejno są liczby
nieparzyste,liczby parzyste podzielne przez 2 i niepodzielne przez 4 i liczby podzielne przez
4, a potem szukam iloczynu między tymi podzbiorami, które są podzielne przez 4. Ale wynik
wychodzi źle. Czy może mi ktoś powiedzieć czy mam źle obliczenia czy mój tok rozumowania jest
zły...
19 kwi 15:34
zawodus: Losujemy dwie liczby.
Podziel na przypadki
1. Dowolna nieparzysta i druga podzielna przez 4
.
.
.
19 kwi 16:00
Okła: tak robiłem. ale mi nie wychodzi,
beda 4 takie pozdbiory.
19 kwi 16:06
zawodus: To rozpisz wszystko jak robisz a ja ci powiem gdzie masz błąd
19 kwi 16:13
Okła: w zbiorze A1 jest 20 liczb, w zbiorze A2 jest 10 liczb i w zbiorze A3 jest tez 10 liczb.
Mogą byc takie kombinacje: A1A3, A2A3, A3A3,A2A2
| | | |
P(A)=20*10+10*10*3/ | . Dobrze? |
| | |
19 kwi 16:22
Okła: zawodus, pomoż
19 kwi 16:34
zawodus: Za dużo

Liczysz kolejność a w omedze jej nie bierzesz pod uwagę
19 kwi 16:38
Okła: to w jaki sposob wtedy ustalic omege, a w jaki sposob moge dostosowac A do obecnej omegi?
19 kwi 16:39
Okła: jezeli biore kolejnosc pod uwage to bedzie wtedy permutacja czy warjacja z powt?
19 kwi 16:40
zawodus: Noszę drzewo na święta. Bądź cierpliwy

będę za około 20 minut

rób inne zadania jak z
tym masz problem
19 kwi 16:41
Okła: juz robie. ale prawdopodobienstwo to dla mnie czarna magia. Mogłbym cie prosic o pomoc i prosic

Ale wiem ze w koncu stracisz cierpliwosc. Przepraszam za namolnosc, ale robie to zadanie
juz chyba od godziny i po prostu nie mam do niego ani sily ani cierpliwosci.
19 kwi 16:45
zawodus: Ja jestem wystarczająco cierpliwy
19 kwi 16:58
Okła: Moge sie zalozyc, ze nie az tak

Moze jednak skonczmy gadac o pierdolach, a skupmy sie na
zadanku
19 kwi 17:00
Okła: zawodus, to jak, bedzie pomoc ?Jezeli mieszkasz w pomorskim to moge ci pomoc drewno nosic
19 kwi 17:17
zawodus: Mieszkam w świętokrzyskim

już kończę pracę bo jeszcze bratu pomagałem
19 kwi 17:30
zawodus: To na początek tak. Losujemy jednocześnie 2 liczby (tak ja to rozumiem).
Teraz możemy przyjąć dwie możliwości określenia przestrzeni zdarzeń elementarnych:
| | | |
I − losujemy jednocześnie dwie |Ω|= | (nie uwzględniamy kolejności występowania liczb) |
| | |
II − losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania |Ω|=40*39 (uwzględniamy kolejność)
W zależności od wybranej opcji inaczej będziemy liczyć moc zdarzenia losowego

Czy to jest zrozumiałe?
19 kwi 17:48
Okła: Troche mnie nie było. Rozumiem. To załóżmy, że liczymy bez uzwzgledniania kolejnosci, co wtedy
z moca zdarzenia A?
19 kwi 20:20
Utem:
Zdarzenie przeciwne:
A'− Iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 4
1)
|Ω|=40*39
|A'|=2*(20*10)+20*19=400+380=780
( były wylosowane:
(nieparzysta, parzysta ale nie podzielna przez 4)
(nieparzysta, nieparzysta)
| | 780 | | 78 | | 1 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 40*39 | | 156 | | 2 | |
19 kwi 20:58
Okła: dzieki. Teraz widze blad. Czesto mi sie zdarza byc niekostekwentym (omaga z pominienciem
kolejnosci a zdarzenie A z uzwzgledniona kolejnoscia), ale to chyba wynika raczej z mojej
niewiedzy. Jeszcze raz dzieki
19 kwi 21:12
Utem:
Nie popatrzyłeś na rozwiązanie zadania z klockami.
19 kwi 21:45