Wyznaczanie miejsc zerowych
Timo: | | π | |
Prosiłbym o okreslenie miejsc zerowych danej funkcji h(x)=4f(3x+ |
| ) +1 gdzie f(x)=sinx. |
| | 3 | |
Fajnie by bylo gdyby mi ktoś objaśnił jak to zrobić
19 kwi 15:16
Tadeusz:
... zacznij od napisania wzoru funkcji h(x)
19 kwi 15:24
Timo: | | π | |
no jedyne co napiasłem to h(x)=4sin(3x+ |
| )+1 i wiem ze trzeba to przyrównać do zera |
| | 3 | |
| | π | |
4sin(3x+ |
| )+1 = 0, ale niestety nie wiem jak do dalej przekształcić  |
| | 3 | |
19 kwi 15:27
Tadeusz:
... tak jak każde przekształcenie algebraiczne ... równanie ...
19 kwi 15:35
19 kwi 15:39
Timo: aaa dobra juz wiem... dzięki wielkie nie wiem dlaczego tak zlamiłem
19 kwi 15:43
Tadeusz:
−

tylko zastanów się kiedy masz wprowadzić okresowość ... −
19 kwi 15:47
Timo: No na poczatku juz dodaje +2kπ, bo okres pozniej sie zmieni dobrze rozumiem?
19 kwi 16:06
Tadeusz:
−
19 kwi 16:08