Wyznaczenie dziedziny
Timo: | | 1 | |
Witam mam problem z wyznaczeniem dziedziny tej funkcji f(x)= |
| |
| | 3log8(x−2) | |
Zapisuje to tak:
3log
8(x−2)≠0
3log
8(x−2)=0
3log
8(x−2)=3log
81
x−2=1
x≠3
Natomiast w odpowiedziach jest ze x≠4 i nie wiem dlaczego. Z góry dzieki za odpowiedz
19 kwi 14:39
zawodus: Masz ok w odpowiedziach jest błąd
19 kwi 14:40
Timo: No spoko. Dzieki za pomoc
19 kwi 14:44
Bogdan:
x − 2 > 0 ⇒ x > 2
i
log8(x − 2) ≠ 0 ⇒ x − 2 ≠ 80 ⇒ x ≠ 3
Dziedzina Df: x∊(2, 3)∪(3, +∞)
19 kwi 14:49
Timo: a czy na pewno muszę uwzględniać te warunki ze x−2>0

? czy jak by to bylo w liczniku tylko, a
w mianowniku również trzeba ? Bo w odpowiedzi nie ma takiego warunku gdy jest w mianowniku
logarytm.
19 kwi 16:18
zawodus: Musisz bo logarytmy liczymy tylko z liczb dodatnich
19 kwi 16:24