wektory
syllabi: Mając dane punkty A=(2,3) B=(−1, −3) C=(2, −2) wyznacz punkt D taki, że D należy do prostej AB
i wektor AD jest prostopadły do wektora DC.
2 lis 20:02
godzio187: obliczamy wzór funkcji przechodzącej przez A i B
3=2a+b
−3=−a+b |−
−−−−−−−−−−−
6=3a
a=2
b=−1
y=2x−1
następnie wyznaczamy funkcje prostopadłą do y=2x−1 przechodzącej przez pkt C:
| | 1 | |
a=2 => aprostopadlej=− |
|
|
| | 2 | |
−2=−1+b
b=−1
| | 1 | |
y=− |
| x−1 teraz aby wyznaczyć pkt D tzn wartość musi być taka sama czyli przyrównujemy y
|
| | 2 | |
3x=0
x=0
y=2*0−1
y=−1
D(0,−1)
2 lis 20:20