pochodne czastkowe
ola21: proszę o pomoc i wytłumaczenie tego zadania

Oblicz wszystkie pochodne cząstkowe drugiego rzędu z podanych funkcji
e
exy
19 kwi 13:53
Dziadek Mróz:
f = e
v v = ye
x
f' = e
v * v' = (a) ...
v' = ye
x
... (a)(1) = e
yex * ye
x = ye
yexe
x = ye
yex + x
f = e
v v = e
xy
f' = e
v * v' = (b) ...
v' = e
x
... (b)(2) = e
exy * e
x = e
exy + x
I analogicznie pochodną z tych podanych pochodnych
19 kwi 20:55
Dziadek Mróz:
No chyba że z każdej pochodnej 1−szego rzędu masz policzyć pochodne cząstkowe to dla ostatnich
dwóch jeszcze:
19 kwi 20:58
19 kwi 20:58
Dziadek Mróz:
pochodna drugiego rzędu to pochodna z pochodnej. Np. dla f(x) = 3x2 + 2x − 1
[f(x)]'' = [[f(x)]']' = [[3x2 + 2x − 1]']' = [6x + 2]' = 6
Więc dla Twojego przykładu policzyłem pochodne pierwszego rzędu, czyli te w środku, a Twoim
zadaniem jest policzyć pochodne drugiego rzędu.
Jeżeli masz problem z pochodnymi to po świętach skocz do biblioteki po
Analiza matematyczna w zadaniach, W. Krysicki, K. Włodarski, Tom 1 i tam jest wstęp do
pochodnych i ponad 200 zadań z odpowiedziami.
19 kwi 21:35